Siemię lniane, spożywane w formie samodzielnie przyrządzonego kisielu lub jako dodatek do dań, znakomicie wpisuje się w trwającą modę na zdrową żywność. Jakie są właściwości siemienia lnianego?
Jeśli chodzi o siemię lniane, właściwości ziarenek są dobrze przebadane i poznane. Przede wszystkim nie ulega wątpliwości, że siemię lniane jest bogatym źródłem kwasów Omega 3 i 6. Stąd też warto włączyć go do codziennej diety jako produkt przeciwzapalny i wspomagający pracę układu sercowo-naczyniowego. Obecność lignanów w ziarenkach siemienia ma korzystny wpływ na zwalczanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za procesy starzeniowe organizmu.
Regularne spożywanie siemienia ma dobroczynne działanie na gospodarkę hormonalną, tak kobiet, jak i mężczyzn. Może zmniejszać ryzyko zapadalności na nowotwory piersi i gruczołu krokowego. Napar z siemienia może też dobrze wpływać na kobiety w okresie menopauzy. Ponadto nasiona lnu zawierają cenne fitosterole, które obniżają poziom złego cholesterolu, chroniąc układ sercowo-naczyniowy przed chorobami.
Wysoka zawartość błonnika wspiera pracę górnego odcinka układu pokarmowego, wpływając dobrze również na perystaltykę jelit. W sprzedaży dostępne jest również siemię lniane złociste, które wykazuje wyższą niż zwykła odmiana zawartość kwasów Omega 3 i 6.
Kisiel z siemienia lnianego – jak przygotować?
Wiele osób zastanawia się, jak pić siemię lniane. Kiedy pić siemię lniane – rano czy wieczorem? Pora nie jest istotna – każda będzie dobra, gdyż siemię ma korzystny wpływ na pracę układu trawiennego. Zapobiega zaparciom i działa osłonowo na żołądek.
Kisiel z siemienia lnianego można przyrządzić, zalewając 2 łyżki ziarenek gorącą wodą. Tak przygotowany napar należy odstawić na około kwadrans. Po tym czasie można go wypić. Poza tym kisiel z siemienia lnianego można stosować jako dodatek do owsianek, smoothie czy owocowych koktajli. Świetnie nadaje się też do odżywiania włosów, dodając im nawilżenia i sprężystości.